Mi-am construit mașină

Activitatea Atelierului 1 ,,Mi-am construit mașină” a urmărit împuternicirea și dotarea copiilor cu cunoștințe, aptitudini și încredere în a-și asuma construirea unui viitor responsabil prin expunere la câștig, cheltuire, economisire, investire și donare a banilor prin activități ludice proiectate pentru vârstele și capacitățile lor de asimilare, folosind o metaforă bani-mașină.

S-a derulat la Centrul Multifuncțional de Asistență Socială Aproape de Tine din Tulcea, str.Balizei nr.54.

La atelier au participat 594 de copii  însoțiți de cadrele de învățământ  Ene Anca, Giurgiu Mihaela, Drigă Daniela, Cristea Leila, Șerbencu Cristina, Năstase Liliana, Rotaru Florentina, Pelivan Anca, Dumitrașcu Cornelia, Cazacu Calina, Petcu Marilena, Pătrașcu Gabriela, Cernega Maria, Rădulescu Cătălina Manole Carmen, Mitache Gabriela, Simionov Domnica, Radu Erika, Munteanu Mirela, Gemil Sezer și Zainea Mirela, Samoilă Doreta, Florea Alina, Borzea Diana, Topoleanu Lavinia, Agache Marta Cecilia, Năstase Fănica, Harș Lucreția,Antonescu Ecaterina , Custură Mioara,Sirbu Georgeta,Gabriela Bontea,  Porfiriu Luminița, Serian Mădălina, Ionașcu Simona, Șapera Mariana și Necula Maria. Atelierele s-au derulat pe parcursul a 30 de ore.

În cadrul atelierului ,,Mi-am construit mașină” păpușa marionetă Raffaella a ajutat participanții să înțeleagă dinamica câștigării banilor.

Făcând apel la visul fiecărui băiețel de a avea printre jucăriile lui măcar o mașinuță sau dorința fiecărei fetițe de a deține o bicicletă, Raffaella a povestit copiilor despre proiectul pe care l-a desfășurat cu tatăl ei. Acesta s-a decis să o învețe pe fată și să o ajute să-și construiască mașina ei. Raffaella a fost tare încântată. Deși procesul a fost lung și plin de provocări și dificultăți, Raffaella a muncit din greu și până la urmă, a izbutit. Toate eforturile ei au fost răsplătite când, în fața porții, galbenă și strălucitoare, se odihnea mașina ei, un Porsche Panamera.

Cu ajutorul inițiativei și creativității copiilor, a comunicării şi participării tuturor, s-au rezolvat sarcini impuse copiilor, colaborând, astfel încât chiar şi cel mai izolat copil a devenit un component important al echipei. Mimând exemplul Raffaellei, copiii au avut de construit o mașină, întâi în formă bidimensională, apoi utilizând piese Playmobil.

Împărțiți în echipe, fiecare participant a putut să-și imagineze că participă la o cursă de mașini, având de ocolit tot felul de obstacole și îndeplinind diverse sarcini întâlnite pe traseu.

Jocurile  simple au permis un prim contact cu povestea banilor, împărtășirea cu ceilalți membri ai echipei, o gândire comună, ca o echipă, astfel ca fiecare din ei să contribuie la alimentarea grupului cu gândire. Pentru ca echipa să câștige, copii au fost încurajați să comunice: să asculte ce zic ceilalți, să aprecieze în mod pozitiv pe oricine are idei, să folosească ideile auzite, să încurajeze eforturile coechipierilor, să se alăture acestora. Participarea a condus la sentimentul coproprietății  asupra rezultatelor. Dimensiunea succesului a fost măsurată în mod direct proporțional cu numărul coproprietarilor.

Atelierul s-a încheiat cu Secretul Zilei, o activitate de recapitulare și fixare a informațiilor. S-au trasat paralele între cele două elemente ca resurse, mașina și banii. Beneficiarii au fost conștientizați de modul în care se câștigă banii, folosind metafora și accesând creativitatea și imaginația lor.

La final copiii au primit câte o jucărie oferită de AraToys.

 

 

Mi-am construit mașină
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.